Tilbake

Article

Bitcoin når all time high och Bitcoin halveringen är runt hörnet

article

Skrevet av

Virtune

Publisert

2024-04-08

Bitcoin når all time high och Bitcoin halveringen är runt hörnet


Bakgrund


Bitcoin skapades 2009 av en person eller grupp som gick under pseudonymen Satoshi Nakamoto. En av de grundläggande principerna i Bitcoins design är en begränsad total tillgång på 21 miljoner coins. För att nå detta mål infördes halveringen som en del av kryptovalutans monetära policy. Den första halveringen inträffade 2012, följt av ytterligare halveringar 2016 och 2020. Vid varje halvering minskas blockbelöningarna som så kallade Bitcoin-miners mottar för sitt arbete med att säkra nätverket och bearbeta transaktioner. Bitcoin miners är individer eller företag som använder specialiserad hårdvara för att lösa komplexa matematiska problem, en process som krävs för att verifiera och registrera Bitcoin-transaktioner. Genom att göra detta bidrar de till nätverkets säkerhet och funktion. Som belöning för deras arbete får de nyutgivna bitcoins. Denna process kallas "mining" och är avgörande för att skapa nya bitcoins och för att säkerställa transparens och säkerhet i Bitcoin-nätverket.Bitcoin-halveringen är en händelse som infaller ungefär vart fjärde år och innebär att belöningen som miners får för att verifiera och lägga till nya transaktioner i blockkedjan halveras. Denna mekanism är inbyggd i Bitcoins kod för att begränsa tillförseln av nya bitcoins och därmed motverka inflation. Halveringen är en av de mest betydelsefulla händelserna inom kryptovalutavärlden, inte bara på grund av dess direkta påverkan på miners, utan också för dess potentiella långsiktiga effekter på Bitcoins pris och den bredare kryptoekonomin.Nedan sammanfattar hur många Bitcoins som belönas per block (vilket sker ungefär var 10:e minut) före och efter varje halvering:


Före 2012 halveringen: 50 BTC per block.


Efter 2012 halveringen: 25 BTC per block.


Efter 2016 halveringen: 12,5 BTC per block.


Efter 2020 halveringen: 6,25 BTC per block.


Efter 2024 halveringen (kommande): 3,125 BTC per block.


Varför är halveringen viktig?


Halveringen leder till att tillförseln av nya bitcoins gradvis minskas vilket fungerar som en form av inflationsskydd. Det skiljer sig från traditionella fiatvalutor, där centralbanker kan trycka pengar obegränsat, vilket kan leda till inflation.


Historiskt har halveringarna varit följda av signifikanta prisuppgångar på lång sikt. Även om det finns flera faktorer som påverkar Bitcoins pris, ses halveringarna som en katalysator för prisuppgångar genom att de minskar tillförseln av nya bitcoins på marknaden.


Halveringen bidrar till att säkra nätverket över tid. Även om miners belöning minskar, kan en ökning av Bitcoins pris kompensera för detta. Det motiverar miners att fortsätta sitt arbete med att säkra nätverket. Halveringen minskar miners inkomster över natten, vilket kan leda till att mindre lönsamma miners tvingas stänga ner sina verksamheter. I tiden runt en halvering kan marknaden uppleva ökad volatilitet. Investerares och spekulanters förväntningar inför händelsen kan leda till prisfluktuationer.


Bitcoin-halveringen fortsätter att vara en central händelse i kryptoekonomin. Den påminner om den begränsade tillgången på bitcoins och hur detta skiljer digitala valutor från traditionella valutor. Samtidigt som den bär med sig vissa utmaningar, anses halveringen överlag ha en positiv effekt på Bitcoin-ekosystemet genom att främja långsiktig hållbarhet och värdeökning. Nästa halvering förväntas bli lika noggrant observerad som de tidigare, med världens ögon riktade mot Bitcoins fortsatta utveckling.


Hur investerar man i Bitcoin i Sverige?I Sverige har vi ett svensk alternativ som motsvarar ETF:erna i USA, vid namn Virtune. Deras produkter är 100% fysiskt backade av underliggande kryptovaluta med högsta institutionella säkerhetsnivå och noterade hos Nasdaq Stockholm. Produkterna går att handla på Avanza, Nordnet och Handelsbanken och bolaget har som mål att bli den största kapitalförvaltaren i Norden inom kryptotillgångar.


Virtune har gått den långa och regulatoriska vägen för att kunna ta fram kvalitativa produkter. Att produkterna är fysiskt backade innebär att de förvarar underliggande kryptovaluta åt dig, hos Coinbase med högsta institutionella säkerhetsgrad. Du kan läsa mer om deras produktutbud här: https://www.virtune.com/sv/product


Produkter tillgängliga att investera i nu:


Virtune Bitcoin ETP


Virtune Staked Ethereum ETP


Virtune Crypto Top 10 Index ETP


Virtune Chainlink ETP


Virtune Staked Polkadot ETP


Virtune Arbitrum ETP


Marknadsföring från Virtune AB. Kryptoinvesteringar är förknippat med hög risk. Virtune ger inte investeringsråd. Investeringar görs på egen risk. Värdepapper kan öka eller minska i värde, det finns ingen garanti att man får tillbaka investerat kapital. Läs prospekt, KID, villkor på www.virtune.com